Sfaturi si informatii

`

O PROBLEMĂ CURENTĂ:
GRIPA PORCINĂ !

DE LA SIMPTOME ŞI PATOLOGIE LA TRATAMENTE DE URMAT

CE ESTE DE FAPT O GRIPĂ?
Gripa este provocată de unul din viruşii înconjuraţi de o membrană – caz în care, pentru o infecţie reuşită, este nevoie doar de o modalitate prin care membrana virală să fuzioneze cu membrana celulară.

Două proteine aflate în membrană – hemaglutinina (HA) şi neuramidaza (NA) – sunt necesare pentru penetrarea şi părăsirea celulei infectate. Există 15, respectiv 9 tipuri din cele două proteine, iar nomenclatura reflectă această clasificare. Spre exemplu, virusul despre care vorbim este de tipul H1N1 (biologii au obiceiul să „prescurteze şi prescurtările”), pe când cel responsbil pentru gripa aviară era de tipul H5N1.

Gripa este o boală infecţioasă cu caracter puternic contagios, ce poate să apară sporadic sau în epidemii.

Etiologia este virală: virusuri gripale, din clasa myxovirusuri de tip A, B şi C.

Răspândirea:

 • la om exclusiv (tipurile B şi C);
 • la om şi păsări (tipul A).

Incubaţia este scurtă (2-3 zile).
Debutul este brusc.

Manifestările gripei sunt: locale şi generale.
Febra cedează după 4-5 zile.

Manifestările clinice ale gripei sunt:

 • febră, frisoane;
 • tuse, la început uscată;
 • răguşeală;
 • dureri faringiene;
 • coriză;
 • ochi injectaţi, dureri oculare;
 • facies congestionat;
 • limbă încărcată;
 • raluri bronşice diseminate;
 • cefalee;
 • anorexie, astenie, adinamie;
 • mialgii
 • bradicardie;
 • tendinţă de scădere a tensiunii arteriale.

Diagnosticul diferenţial trebuie făcut cu: celelalte viroze respiratorii, precum şi cu guturaiul (răceala comună).

Spre deosebire, guturaiul are un caracter sporadic, iar siptomatologia este mult mai atenuată.

Diagnostic diferenţial între guturai şi gripă

Guturai

Gripă

 • debut mai lent;

 • stare generală acceptabilă;

 • domină simptomele rinofaringene;

 • febră moderată sau normală;

 • cefalee moderată;

 • fără semne circulatorii;

 • fără semne nervoase;

 • complicaţii rare;

 • cazuri sporadice;

 • contagiozitate moderată.

 • debut brusc;

 • stare generală alterată;

 • domină simptomele generale;

 • febră ridicată cu frisoane;

 • cefalee marcată;

 • bradicardie, tendinţă la hipotensiune şi colaps;

 • simptome nervoase frecvente;

 • complicaţii frecvente;

 • epidemii masive;

 • contagiozitate mare.

 

Complicaţiile gripei netratate corect şi la timp sunt: respiratorii, ORL, nervoase, cardiovasculare.

Complicaţii ale gripei

RESPIRATORII

laringită gripală, laringotraheită obstructivă, pneumonie gripală, pneumonie mixtă, pneumonie bacteriană.

NERVOASE

meningite, encefalite, mielite, nevrite.

ORL

otite, sinuzite.

CARDIOVASCULARE

miocardită, decompensare cardiacă.

CE ESTE DE FAPT VIRUSUL?

Gripa porcină, ca majoritatea gripelor se ia prin transmiterea virusului de la persoană la persoană. S-a răspândit ideea că este un virus mutant, dar toate tulpinile de viruşi gripali sunt mutanţi, pentru că îşi schimbă caracteristicile pe măsură ce devin imune la tratamente întâlnite des şi îşi schimbă compoziţia pentru a se putea răspândi eficient. Tulpina virusului se numeşte H1N1 şi are trăsături comune cu gripa umană. Alarmant la ea este că are în compoziţie gene de la păsări, de la porci, dar şi gene umane. Proteina pe care virusul o are la suprafaţă este de origine porcină, aşa că sistemul nostru imunitar, obişnuit cu gripa, nu îl recunoaşte, şi de aici problema infecţiei. 

O PROBLEMA MAI VECHE ... DAR CARE A FOST PREZISĂ!

Gripa s-a transmis iniţial la porci după pandemia (la oameni) din 1918 şi a avut efecte letale şi la ei. Apoi de-a lungul deceniilor tulpina a devenit una blândă de gripa porcină.

În 1976 s-a transmis la oameni într-o tabăra militară în New Jersey, a facut o victimă însă nu a avut capacitatea de a se transmite eficient şi s-a oprit acolo.

Primul caz de virus hibrid, compus din gene de la om, porc şi păsări a apărut încă din 1998, iar partea aviară din el l-a facut uşor transmisibil. Până în 1999 virusul ăsta a ajuns dominant la porci. 

Avertizarea legată de potenţialul unei pandemii a fost lansată  în 2004 şi apoi din nou în 2008, când s-a remarcat ce focar de infecţie reprezintă milioanele de porci şi că nu se poate şti ce se întamplă dacă virusul s-ar transmite la oameni.

De menţionat că unul din cinci dintre cei care lucrează în ferme au dezvoltat anticorpi la aceşti viruşi, deci fuseseră infectaţi, însă majoritatea oamenilor nu au imunitate faţă de ei. Primul caz in Mexic a apărut în 2 aprilie, însă doar pe 16 au apărut mai multe cazuri (oamenii au călătorit prin ţară de Paşte şi l-au transmis şi în alte zone).   

TRATAMENTE POSIBILE

Medicamentele pentru gripa obişnuită (Tamiflu, Relenza) acţionează asupra virusului în cauză, dar problema este că el reacţionează activ la ceea ce îl atacă şi poate deveni imun la ele. Cel mai probabil remediu sunt anticorpii monoclonali, care pot fi modificati in asa fel incat sa recunoasca virusul specific, şi pot fi produşi pe scara mare ca tratament. In prezent sunt companii care produc în masa monoclonali pentru H5N1 (gripa aviara) şi il pot adapta pentru gripa porcină.  O să dureze destul de mult până se va crea un vaccin pentru virusul acesta, şi nu s-ar putea produce suficiente doze în urmatoarele 4 luni.

Gripa porcină, ca majoritatea gripelor se ia prin transmiterea virusului de la persoană la persoană. Ca să nu ne contaminăm, trebuie obligatoriu să ne spălăm frecvent pe mâini cu apă şi săpun.

Totodată, este de-acum necesară trecerea oricărei persoane la un stil de viaţă sănătos şi un respect faţă de semeni.

Este necesară evitarea atingerii permanente a gurii, ochilor sau nasului, iar ori de căte ori situaţia o impune (şi condiţiile practice ne permit!), utilizarea curentă a unor dezinfectanţi. Într-un preambul, dacă o persoană prezintă simptome de boală şi este potenţială de a fi contactat această boală, este obligatorie prezentarea persoanei în cauză la un doctor (într-o primă fază la medicul de familie şi apoi, pentru aprofundarea analizelor, la un medic specialist) pentru a se efectua testele de rigoare care să determine prezenţa sau nu a virusului şi, implicit, necesitatea de izolare faţă de ceilalţi, pentru a se micşora substanţial şansele de răspândire ale virusului.

Suplimentar, ca o altă primă măsură inciepntă de prevenire a virusului gripei porcine, este obligatorie curaţarea suprafeţelor curente de lucru şi intercaţiune cu soluţii dezinfectante, tocmai pentru a se reduce riscul transmiterii bolii.

Ca o precizare generală, trebuie semnalat faptul că vaccinul împotriva gripei sezoniere umane nu protejează împotriva gripei porcine, care se transmite în general de la om la om sau prin contact direct cu animalele, însă consumul de carne de porc nu duce la îmbolnăvire

Simptomele şi semnele alarmante ale gripei porcine sunt asemănătoare cu cele ale oricărei gripe. Febră, tuse, oboseală, dureri de cap şi corp, dureri ale gătului. Există şanse mari de vomă şi diaree.

Persoanele bolnave de pneumonie, probleme respiratorii sau boli asemănătoare sunt mai expuse riscului de a face complicaţii sau chiar de a deceda.

DIFERENŢA DINTRE VIROZE RESPIRATORII ŞI GRIPĂ

Spre deosebire de de viroze, gripa debutează brusc. Iar dacă o răceală o putem „duce pe picioare”, gripa ne ţine la pat cîteva zile, cu febră puternică, cefalee şi tuse. Virozele pot afecta nasul (rinită), faringele (laringită), bronhiile (bronşită). Spre deosebire de viroze, gripa este determinată de un singur virus gripal, care suferă mutaţii în fiecare an. Acesta este şi motivul pentru care anual, compoziţia vaccinului antigripal este diferită. Complicaţiile gripei sunt mai accentuate decât cele ale virozelor: suprainfecţii bacteriene, pneumonii, infecţii la nivelul muşchiului cardiac. Tratamentul virozelor şi al gripei are câteva componente comune: repaus la pat în caz de febră, aport de lichide şi vitamine, în special vitamina C. Repausul la pat se asociază cu antitermice, antiinflamatoare, picături pentru nas, antitusive. Acestea nu trebuie administrate mai mult de 3 zile.

În privinţa tratamentului virozelor şi al gripei se pot recomanda:

Paracetamolul se foloseşte la toate vârstele şi pentru tot soiul de răceli sau gripe. În doză mare şi luat necontrolat, paracetamolul poate efect hepatotoxic. La primele simptome de răceală sau gripă trebuie suplimentat aportul de vitamine, în special vitamina C.

Picăturile nazale nu trebuie să lipsească în caz de viroze. Vasoconstrictoarele şi decongestivele nazale administrate mai mult de 3-4 zile, prezintă o serie de efecte secundare: creşterea frecvenţei cardiace, iar pe termen lung, atrofierea mucoasei nazale. Greşeli se fac şi în folosirea antitusivelor, care sunt indicate doar dacă este neapărată nevoie de ele. Ele inhibă tusea, însă pot determina apnee sau chiar stop respirator. Acestea sunt şi motivele pentru care asemenea medicamente nu sunt recomandate copiilor mai mici de 2 ani.

Aspirina poate fi folosită în stările febrile care însoţesc virozele respiratorii, dar numai la vârsta adultă şi cu precauţie, pentru că aspirina poate provoca iritarea tubului gastro-intestinal, agravarea unor ulcere sau gastrite, sângerări intestinale cu risc de anemie, leziuni hepatice şi chiar comă. Din aceste motive, aspirina este contraindicată sugarilor şi copiilor în primii 3-5 ani de viaţă.

Antibioticele sunt folosite pentru a trata anumite tipuri de infecţii, nicidecum infecţiile virale de tipul virozelor, existând o percepţie greşită conform căreia orice răceală se vindecă mai repede cu antibiotice. Administrarea abuzivă de antibiotice nu face decât să dezvolte, în timp, rezistenţă la acest tip de medicamente.

CUM SE MANIFESTĂ GRIPA PORCINĂ?

Gripa porcină este o maladie respiratorie, specifică porcilor din crescătorii, un virus gripal de tip A. Boala se poate răspândi rapid.

Gripa porcină trece ocazional la om, în general la persoane care vin în contact cu aceste animale. Ea nu se transmite mâncând carne de porc, ci pe cale aeriană, de la om la om.

Temperatura de preparare a cărnii (71 de grade Celsius) distruge virusurile şi bacteriile, precizează Centrul american pentru controlul bolilor (CDC). Există şi cazuri de transmitere de la om la om. În Statele Unite, au fost înregistrate două decese, în 1976 şi 1988. CDC a raportat la 17 aprilie două cazuri la copii de 9 şi 10 ani, care nu intraseră în contact cu porci.

Cu siguranta ca nu este un caz asemanator cu cel din 1918, din Spania, care a aucis aproximativ 50 de milioane de oamnei. O epidemie de gripa apare in momentul in care o mutatie a virusului initial afecteaza organismul astfel incat organismul nu este pregatit pentru a lupta impotriva lui. De cele mai multe ori apare in cazurile unde virusul pleaca de la animale, gripa aviara fiind un exemplu, ca si gripa porcina de altfel.

DE CE GRIPĂ PORCINĂ ŞI NU ... RĂCEALĂ SAU GRIPĂ?

Ca şi la oameni, virusurile gripei se transformă continuu şi la porc.

Dar porcii au, în căile lor respiratorii, receptori sensibili la virusuri gripale porcine, umane şi aviare. Porcii sunt nişte "creuzete" care favorizează apariţia de noi tipuri gripale prin intermediul recombinărilor genetice, în cazul unor contaminări simultane. Astfel de virusuri hibride pot favoriza apariţia unui nou virus al gripei, virulent precum gripa aviară, dar transmisibil ca o gripă umană. Acest tip de virus, necunoscut sistemului .

imunitar uman, ar putea avea caracteristicile necesare pentru a declanşa o pandemie de gripă.

Există un vaccin împotriva acestei boli pentru porci, nu şi pentru om. Potrivit autorităţilor mexicane, care citează OMS, vaccinul corespunde încă unei tulpini precedente a virusului, cea ce îl face mai puţin eficient. Însă producţia vaccinului este posibilă în măsura în care virusul este identificat, dar necesită "un pic de timp", spune OMS.

În aşteptarea vaccinului, Tamiflu, medicament pe bază de oseltamivir, folosit împotriva gripei aviare, este eficient pentru acest virus, potrivit organizaţiei.

Vaccinul împotriva gripei sezoniere umane nu protejează împotriva gripei porcine. OMS a simţit nevoia să tragă un semnal de alarmă pentru că sunt cazuri umane asociate cu un virus gripal animal, dar şi din cauza ariei geografice extinse în care s-au înregistrat diferite focare de infecţie, precum şi a vârstei neobişnuite (25-45 de ani) a grupurilor de oameni atinse.

Conform unui studiu publicat recent în presa română, peste 800 de români sunt infectaţi, 11 şcoli şi 2 universităţi sunt închise şi există aglomeraţie şi panică la camera de gardă a spitalelor din toată ţara.

Pentru a ne proteja de gripa porcină, trebuie respectat un orar de igienă care ne poate ajuta să ne ferim de virusul gripei porcine de dimineaţa până seara. Iată care sunt principalele recomandări.

SURI CARE SE POT LUA PENTRU PREVENIREA GRIPEI PORCINE:

 • Spălarea pe mâini cat mai des, la intervale regulate, de preferinţă cu sapun
 • lichid. Săpunurile cu alcool sunt cele mai indicate pentru a se evita răspândirea infecţiei. Purtaţi la dvs. tot timpul un gel dezinfectant cu care sa vă daţi pe mâini atunci când nu aveţi acces la apă şi săpun. Dacă strănutaţi sau tuşiţi şi puneţi mâna la nas sau la gură, mâinile trebuiesc spălate obligatoriu. Până atunci, nu vă atingeţi ochii şi nasul şi nu daţi mâna cu alţi oameni, pentru că virusul se transmite şi "din mână în mână". Este indicat de asemenea să aveţi un spray dezinfectant - de exemplu Lysol spray cu care să vă stropiţi hainele înainte de a intra în casă sau la locul de muncă.

 • Spălarea la duş de două ori pe zi şi menţinerea curată a casei şi locul de
 • muncă, astfel încât mediul înconjurator să nu fie propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Folosiţi dezinfectant la curăţenie, pentru a distruge germenii.

 • Invăţaţi-i pe copii regulile de igienă, pentru ca aceştia reprezintă o categorie
 • cu riscuri mari de a contacta gripa porcină.
  Medicii recomandă purtarea măştilor în locuri publice şi mai ales în mijloacele de transport în comun. Acesta este cel mai bun mijloc de a vă feri de gripă, pentru că masca acţionează ca o barieră în calea virusului.

 • Se recomandă a se bea doar apă fiartă, pentru a se evita intrarea
 • microorganismelor în corp.

 • Se recomandă evitarea toaletelor publice, deoarece mulţi oameni au obiceiul
 • de a scuipa în toaletă şi astfel gripa porcină se poate răspândi.

 • Este de preferat să staţi acasă, pentru că atunci când sunteţi bolnavi,
 • imunitatea e mai scazută şi aveţi sanse mai mari să contactaţi boala.

 • Pentru cei foarte stresaţi, studiile sugerează ca fiind benefic consumul de
 • vitamina C pe tot parcursul sezonului rece.

 • Se recomandă doptarea unei diete echilibrată, fără zahăr în exces şi cu timp suficient pentru dormit, pentru a putea menţine sistemul imunitar într-o formă bună.

Remedii naturiste care previn şi tratează gripa porcină

Virusul gripei porcine nu se multiplică într-un organism sănătos. Expunerea la virus va conduce la boală, doar dacă sistemul imunitar este slăbit şi vitalitatea persoanei este scazută. Fitoterapia, homeopatia şi vitaminele ajută la fortificarea organismului.

Digestia - Unii spun că gripa "începe în intestin şi se termină în intestin". Aceasta înseamnă că dacă aveţi o bună digestie, creşte şi rezistenţa la virusul gripei porcine, precum şi la alţi viruşi. Pentru a obţine acest lucru, luaţi un probiotic în fiecare zi.

Probioticele sunt microorganisme benefice care intră în alcătuirea florei intestinale. In farmacii găsiţi probiotice sub forma de pastile sau puteţi consuma alimente care conţin probiotice, ca de exemplu iaurtul sau chiar unele sortimente de ciocolată.

Homeopatia - Schema de tratament homeopat utilizat pentru prevenirea gripei comune, dar care se poate utiliza şi în cazul gripei porcine, conţine:

Influenzinum 15CH pentru 3 zile consecutiv se ia câte o doză de 5 granule, apoi o dată pe săptămână timp de o lună şi apoi o dată pe lună până în luna aprilie.

Oscilococcinum se ia câte o doză pe lună, după prima săptamână de Influenzinum tot până în aprilie.

Foarte important este că la primele simptome de răceală - dacă vă curge nasul sau strănutaţi -  să se ia Oscilococcinum câte o doză la 6 ore interval timp de 2 zile- aceasta ar trebui să stopeze răceala sau să se facă doar o formă foarte uşoară. La fel,  Ferrum ph.este foarte util mai ales dacă debutul este cu febră, diluţia recomandată este de 9CH, se ia la fel de la primele simptome şi se administrează iniţial la 1-2 ore interval în funcţie de starea pacientului şi apoi se răreşte administrarea la 2-3 /zi (doza este tot de 3-5 granule).

Fitoterapia în prevenirea gripei porcine

1. Cea mai bună alegere înainte de îmbolnăvire este Echinacea, planta despre care se ştie  că are proprietatea de a stimula sistemul imunitar. Ca masură preventivă, se adaugă 15 picături de extract de Echinacea într-un ceai de plante şi se bea o dată pe zi. Dacă încep simptomele de gripă, trebuie luate 300 mg de Echinacea de trei ori pe zi, până când simptomele dispar.
2. Extractul de frunze de maslin are acelaşi rol ca şi Echinaceea.
3. Boabele de soc
4. Adaptogenii- sunt plante care au abilitatea de a rezista factorilor de stress chimici şi biologici şi transferă această proprietate şi omului. Aceste plante, printre care se numără şi Eleutherococcus, Shisandra , Codonopsis sunt mai puţin cunoscute la noi, fiind utilizate în special în medicină chinezească.

Vitaminele

1. Vitamina A este una dintre principalele componente ale pielii. Pentru a întări rolul protectiv al pielii, trebuie consumată zilnic vitamina A. Vitamina A creşte numărul de celule albe din sânge, celule care au rolul de a lupta împotriva bolii.
2. Vitamina C - cercetările au arătat că vitamina C îmbunătăţeşte rezistenţa la boală şi previne simptomele gripei dacă se ia o doză de 1000 mg pe zi.
3. NAC este un aminoacid care se găseşte sub formă de capsule şi are un rol demonstrat în creşterea imunităţii. Doza recomandată este de 600mg zilnic.
4. Probioticele - o floră sănătoasă în intestine stă la baza funcţionării corecte a sistemlui imunitar.

FORME FARMACEUTICE OTC

Produse OTC, cu asocieri de substanţe DCI-OTC şi DCI-nonOTC (cafeină, dextrometorfan, fenilefrină, pseudăefecdrină, antispastice, antialergice):

Analgezice-antipiretice şi descongestionante:

-    Fenilefrină: Coldrex, compr. paracetamol 500mg, cofeină 25mg, fenilefrină 5mg, terpin hidrat 20mg, acid ascorbig 38mg

-    Pseudoefedrină: Actifed, compr. fil. pseudoefedrină 60mg, tripolidină 2,5mg; Nurofen Răceală şi Gripă, compr. fil. ibuprofen 200mg, clorhidrat de pseudoefedrină 30mg; Humex Răceală şi Gripă compr.pseudoefedrină 60mg, paracetamol 500mg; Paracetamol Sinus, compr. pseudoefedrină 30mg, paracetamol 500mg, clorfeniramin 3mg; Rinoalersin, compr. pseudoefedrină 30mg, paracetamol 500 mg, clorfeniramin 3 mg.

Antispastice:

- Drotaverină: QUARELIN, compr. metamizol 400mg, cafeină 60mg, drotaverină 40mg.

CONTRAINDICAŢII ŞI PRECAUŢII SPECIALE

Unele produse OTC prezintă contraindicaţii şi precauţii speciale, reefritoare la următoarele categorii pacienţi: sportivi, gravide şi femei care alăptează, pacienţi cu patologie diversă.

SPORTIVII:

Exemple de medicamente CI:

-    Vasoconstrictoare, descongestionanate nazale, în preparate de uz intern (comprimate etc):

-    Fenilefrină: COLDREX HOT REM şi MAX GRIP (fenilefrină+paracetamol+acid ascorbic);

-   Pseudoefedrină: PSEUDOEPHEDRINE compr.; SUDAFED compr. film. 60mg; Humex Răceală şi Gripă compr.pseudoefedrină 60mg, paracetamol 500mg; Paracetamol Sinus, compr. pseudoefedrină 30mg, paracetamol 500mg, clorfeniramin 3mg; Rinoalersin, compr. pseudoefedrină 30mg, paracetamol 500 mg, clorfeniramin 3 mg.

Excitante SNC:

Cafeină asociată cu analgezice-antipiretice sau antispastice; exemple: QUARELIN, compr. metamizol 400mg, cafeină 60mg, drotaverină 40mg; ANTINEVRALGIC P, compr. AAS 250mg, paracetamol 150mg, cofeină 50mg; CALMOGRIPIN, compr. AAS200mg, paracetamol 200mg, cafeină anhidră 25mg, codeină fosfat 10 mg; CODAMIN, compr. paracetamol 400mg, codeină fosfat 20mg, cofeină anhidră 23 mg; EPHIMIGRIN, compr. AAS 350mg, paracetamol 230 mg, cafeină anhidră 20mg; SARIDON, compr. paracetamol 250mg, propifenazonă 150mg, cafeină 25 mg; SOLPADEINE, compr. şi compr.efferv. paracetamol 500mg, codeină fosfat 8 mg, cafeină 30mg.

GRAVIDE ŞI FEMEI CARE ALĂPTEAZĂ:

Exemple de medicamente CI:

-    ACIDUL ACETISALICILIC este contraindicat din luna a 6-a, cu excepţia utilizărilor cardiologice şi obstreticale, datorită tulburărilor de coagulare produse şi efectului de întârziere al travaliului; contraindicat la femeile care alăptează, deoarece trece în laptele matern şi poate provoca accidente hemoragice la sugar;

-    PURGATIVELE care se absorb în circulaţia sistemică şi difuzează prin placentă şi în laptele matern sunt contraindicate la gravide şi femei care alăptează (antracenozide, fenolftaleina).

PACIENŢI CU PATOLOGIE DIVERSĂ:

Exemple de medicamente CI:

Analgezice-antipiretice cu paracetamol sunt în CI în suferinţele hepatice:

-    PRODUSE CU PARACETAMOL: PARACETAMOL, compr. 500mg; PANADOL, compr. 500mg; EFFERALGAM, compr. eff. 500mg; CALPOL ŞASE PLUS SUSPENSIE, susp.orală 250mg/5ml; CALPOL SUSPENSIE PENTRU COPII MICI, suspensie orală 120mg/5ml; EFFERALGAM PEDRIATIC 3%, sol. orală 3%; PANADOL BABY, susp. orală 120mg/5ml; PARACETAMOL, supoz. 250mg; PARACETAMOL, supoz. 500mg.

-    produse cu asocieri, conţinând paracetamol: FERVEX, COLDREX HOT REM, PANADOL EXTRA, HUMEX RĂCEALĂ ŞI GRIPĂ

-    ANTITUSIVE ŞI ANTIGRIPALE CU DEXTROMETORFAN sunt în CI în insuficienţă respiratorie şi astm bronşic:

-    PRODUSE CU ASOCIERI: RINOALERSIN FORTE, compr. paracetamol 500mg, pseudoefedrină clorhidrat 30mg, dextrometorfan bromhidrat 15mg, clorfeniramin maleat 2mg.