Farmaciile Help Farm

 

Laptele matern, izvor de sanatate

    Alaptatul este mai mult mai mult decat o necesitate biologica a nou nascutului, este poarta de comunicare cu mama si totodata modul de dobandire a imunitatii atat de necesare. Este cea mai importanta arma pe care natura ne-o pune la dispozitie inca din primele zile.

    Chiar daca tinerele mame acuza adesea lipsa de experienta, oboseala acumulata dupa nastere sau lipsa indemanarii, toate aceste obstacole sunt usor de depasit daca suntem constiente de beneficiile uriase pe care copilul le poate avea de pe urma alaptatului. Laptele matern este un izvor de sananate pentru bebelus iar administrarea lui trebuie declansata cat mai curand dupa nastere, cand copilul prezinta instinctual dorinta de a suge. Laptele uman este superior oricarei formule de lapte folosita pentru hrana bebelusilor si nimic nu-l poate inlocui. El contine toti anticorpii, acizii grasi nesaturati, sarurile minerale, proteinele si vitaminele necesare cresterii unui copil perfect sanatos. In primele zile organismul mamei secreta un lapte mai bogat in anticorpi si proteine numit colostru. Studiile epidemiologice au demonstrat faptul ca alaptarea are avantaje importante in cresterea si dezvoltarea copilului si scade semnificativ riscul aparitiei unor boli cronice, si nu numai.

    Laptele uman scade incidenta aparitiei diareei, a infectiilor respiratorii, a otitei medii, a meningitei, a botulismului, a enterocolitei, precum si a infectiilor urinare la copii.

    Alaptarea are reale beneficii si pentru proaspata mamica deoarece ajuta la refacerea mai rapida a organismului dupa sarcina, la vindecarea mai rapida a uterului si este cea mai buna metoda de a stabili o relatie afectiva intre mama si copil. In plus, alaptarea poate preveni aparitia cancerului ovarian si mamar si stimuleaza recuperarea mineralelor pierdute la nastere.

    Exista si cateva reguli “de aur” in cazul alaptarii:

• Igiena este vitala, iar sanul trebuie mentinut in permanenta curat. De aceea sfarcurile trebuie sterse cu un tampon imbibat cu ceai de plante, preferabil musetel. In acest caz este bine sa se evite sapunul.

• Pozitia de alaptare este de asemenea foarte importanta. Mama trebuie sa aleaga o poztie cat mai relaxanta pentru muschii spatelui, care se vor afla pe cat posibil in pozitie verticala.

• Bebelusul trebuie ridicat la nivelul sanului cu capul indreptat catre sfarc si acesta trebuie plimbat in jurul gurii copilului. In momentul in care sfarcul este deasupra limbii, nou nascutul incepe sa suga in mod instinctual. Este bine ca dupa 15 minute de alaptare sa schimbati sanul pentru ca in acest fel glandele mamare sunt stimulate sa produca cantitati egale de lapte.

• In cazul aparitiei fisurilor mamare se recomanda aplicatii locale cu crème speciale sau cu lapte matern.

• In privinta numarului zilnic de alaptari nu exista un standard. Numarul lor se poate situa intre 8 si 12 pe zi, la nou-nascut.

• Foarte importanta dupa alaptarea este regurgitarea sugarului. Acesta trebuie tinut in poztie verticala sprijinit pe umarul mamei iar in paralel trebuie batut usor pe spate pentru a elimina excesul de aer acumulat in plamani pe timpul alaptarii. In caz contrar copilul se poate asfixia cu propria voma.

    Alimentatia mamei pe timpul perioadei de alptare trebuie sa fie foarte variata. Se recomanda consumul zilnic de legume si fructe proaspete, branzeturi, carne si multe lichide. Dacain timpul sarcinii viitoarea mamica a avut o carenta mare de vitamine este recomandata, dar numai cu acordul medicului, administrarea de vitamine si suplimente cu fier.Uneori cand copilul este prea lenes sau nu prinde bine sanul sau mama are prea mult lapte, sanul se poate umfla provocand in cazuri extreme mastita.In aceasta situatie se recomanda inmulttirea reprizelor de alaptare, sau reducerea usoara volumul de lichide consummate zilnic. In plus, mamicile pot apela la ajutorul pompelor de muls pentru indepartarea excesului de lapte. Pentru evitarea inflamatiei se pot folosi comprese cu apa rece, iar de alpatare se recomanda aplicarea pe san a unui tampon cu apa calda care va stimula pe moment lactatia. Desi unele tinere se grabesc sa scape cat mai repede de perioada de alaptare , medicii recomanda prelungirea ei pana cand copilul indeplineste minimum 6 luni. Mai mult, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca orice copil sa fie alaptat la san pana implineste varsta de un an, iar de la sase luni sa se introduca in alimentatia lui alimentele solide.

    Laptele de mama este de neinlocuit in alimentatia bebelusului. Acesta se digera mai usor, asigura dezvoltarea imunitatii bebelusului si in final cimenteaza legatura stransa dintre mama si copil.